Hevi on Suomessa yhtä kovaa kamaa kuin ruisleipä. Perinneruokaan viittaavaa sanontaa ”se on se, mikä pitää miehen tiellä” verrataan usein tähän tyyliin, mutta tässä tapauksessa yleisöön lukeutuu myös naiset sekä lapset. Suomalaisesta musiikkituotannosta juuri hevimusiikki onkin myös parhaiten maailmalla menestynyttä.

Viime aikoina on kuitenkin tapahtunut muutoksia, sillä ulkomailla menestyvien kotimaisten artistien listalle voi lisätä paljon uusia tulokkaita. Jos nimetään syksyn 5 kiinnostavinta artistia kansainvälisillä markkinoilla, niin mukaan mahtuu myös suomalaisia nimiä kevyemmän musiikin parista.

Apocalyptica

Yksi suomalaisen hevimusiikin klassikoista on ehdottomasti Apocalyptica. Tämä omaperäisyydellään maailmanmainetta niittänyt bändi aloitti uransa jo 90-luvun alkupuolella samalla kokoonpanolla kuin se soittaa yhä tänä päivänä. Omalaatuista kokoonpanossa on yhdistelmä selloja, metallimusiikkia ja pitkätukkaisia mutta karismaattisia muusikoita. Ensimmäisiin tuotantoihin lukeutuu muun muassa ”Plays Metallica by Four Cellos” sekä ”Inquisition Symphony”, kun taas uudempaa tuotantoa on esimerkiksi ”Till Death Do Us Part” sekä ”Nothing Else Matters”.

Nightwish

Monet hyvät asiat syntyvät vähän niin kuin vahingossa ja niin on myös käynyt Nightwish-bändin syntymisen kohdalla, sillä alkuperäinen idea tunnelmallisesta sooloprojektista syntyi joskus 1990-luvun lopulla iltanuotion äärellä. Projektiin suunniteltiin akustista kitarasoundia, huiluja, jousia, pianoa – ja naislaulua. Bändin tarina alkaa hahmottua ja pian Nightwish nousee Suomen viralliselle albumilistalle kappaleilla ”Angels Fall First”, sekä ”Carpenter”. Loppu onkin jo legendaa, sillä 2004 Nightwish on Euroopan myydyintä musiikkia. Tänä päivänä bändi keikkailee sekä on tunnettu kaikilla maapallon mantereilla.

Children of Bodom

Hevimetallia, death metallia, power metallia, speed metallia ja pohjoismaalaista metallia on Children of Bodom -bändin tyyli määritelmä englanninkielisellä sivustolla – yhtye on siis ehdottomasti metallia sen kaikissa muodoissa! Bändin nimi juontuu yllättävästi Bodomjärven telttasurmista, sillä selityksellä, että bändin osalliset ovat kotoisin samoilta Espoon seuduilta.

Ensimmäinen albumi, ”Something Wild” julkaistiin 90-luvun lopulla ja sitä seurasi muutaman vuoden päästä ”Hatebreeder” ja ”Follow the Reaper”. Children of Bodomilta syntyy yhä uusia levyjä, vuosien varrella tosin hieman vaihtuvalla kokoonpanolla. Yksi bändin huippuvuosista oli 2003, jolloin se valittiin vuoden suomalaiseksi bändiksi, joka aukaisi keikkauran myös ulkomaille.

Hevisaurus

Kuten mainittu, hevimusiikki puree myös kaikkein nuorimpaan sukupolveen, josta on todisteena Hevisaurus – bändi, jonka musiikkia on käännetty jopa espanjaksi! Myös tämän yhtyeen syntymään liittyy legenda, jonka mukaan jostain kaukaiselta maagiselta vuorelta löytyi viisi metallista dinosauruksen munaa, joista kuoriutui legendaariset hevisaurukset. On legenda sitten tarua tai totta, mutta tämä räväkkä ja karismaattinen saurusporukka on joka tapauksessa pompannut listojen kärkeen metallimusiikillaan ja mainioilla sanoituksillaan. Hevisaurus on myynyt Suomessa sekä kultaa että tuplaplatinaa levyillään ”Hirmuliskojen Yö”, ”Kadonneen lohikäärmeen arvoitus”, ”Vihreä vallankumous” sekä ”Soittakaa Juranoid!”.

One thought on “Suomalainen metallimusiikki

  1. I carry on listening to the newscast lecture about receiving free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *