Aina välillä huomaan miettiväni, minne festivaaleille haluaisin seuraavaksi mennä. Paras tilanne on, kun mennessä jonnekin tietää jo varanneensa seuraavan matkan. Hauskinta on mennä sellaisiin paikkoihin, joihin ei muuten tulisi matkustettua, kuten Puolan Katowiceen, jossa järjestetään Off-festivaali. Toki Suomessakin on paikkoja, joihin olisi kiva päästä käymään kesällä, kuten Kaustisilla perinteisen kansanmusiikin festivaaleilla.

Puolan Off-festivaali

Puolassa minua houkuttaa alhainen hintataso. Lisäksi muita syitä ovat, etten ole koskaan käynyt siellä sekä festivaalin kansainvälinen tunnelma. Olen kuullut, että Katowicen pieni festivaali on tehty kansainvälistä yleisöä ajatellen. Tapahtumassa esiintyi tänä vuonna ruotsalainen Anna von Hauswolff ja PJ Harvey. Festivalilla esiintyi myös kokeellisempaa afromusiikkia esittävä Moor Mother. Katowice on suomalaisittain ihan kohtuullisen kokoinen kaupunki 310 000 asukkaallaan Lounais-Puolassa.

Kaustisen kansanmusiikkifestivaalit

Monelle kaupunkilaiselle voi olla hauska ajatus lähteä kuuntelemaan ja katsomaan perinteistä kansanmusiikkia, mutta itse ajattelen enemmin niin, että suomalaisen kulttuurin tuntemisesta jää jotain puuttumaan, jos ei koskaan näe tai kuule kansanmusiikkia. Minut se vie heti vuosien päähän. Tiedän, että vannoutuneet fanit sanovat tähän heti, että tyylisuunnan ei tarvitse olla perinteistä. Se uudistuu koko ajan, sillä uusia trendikkäitä kansanmusiikkitaiteilijoita ilmestyy säännöllisesti. Sitä suuremmalla syyllä haluaisin käydä kääntymässä ainakin kerran elämässä – tiedä, vaikka innostuisin toistekin – jollain kansanmusiikkifestivaalilla. Lisäksi olen jostain syystä viehtynyt Kaustisista. Se on reilun neljän tuhannen ihmisen kunta Keski-Pohjanmaalla ja jotenkin näen itseni ajelemassa siellä lakeuksilla.

Saksan Melt-festivaali

Olen kuullut Saksan Melt-festivaalista pelkkää hyvää. Yöttömän yön ystävänä olen innostunut unettoman yön konseptista. Kaupungissa soitetaan teknoa ja elektronista musiikkia lavalla tauotta lauantaiaamusta aina maanantain keskipäivään. Tämä ei siis sovellu huonokuntoisille! Festivaali sijaitsee Ferropoliksessa Gräfenhainichenissa. Festivaalin tunnelma on ainutkertainen myös sen takia, että festivaalialueella on valtavia teollisuuskoneita. Tapahtuma-alueella on runsaat 20 000 unetonta bilettäjää! Kokemuksen arvoinen saattaisi olla Kölnistä lähtevä bilejuna, joka toimii majoituksena festivaalin ajan.

Melt-festivaaliin haluaisin yhdistää Kölniin tutustumisen, sillä saksalaisen oluen lisäksi voisin käydä Ludwig Museossa. Olen seurannut heidän taidettaan netistä ja sen perusteella olisi kiinnostavaa nähdä osa heidän teoksistaan elävässä elämässä. Tiedän heidän kokoelmansa olevan niin suuri, että esillä on vain kolmasosa uusien näyttelyiden lisäksi.

Köln on muutenkin hyvin historiallisen kaunis miljoonakaupunki, jossa saisi kulutettua aikaa helposti pari päivää. Lisäksi sieltä olisikin hauska lähteä bilejunalla Ferropolikseen.

Englannin End of the Road

End of the Road -festivaali sijaitsee Wiltshiressä. Ehkä olen katsonut liikaa englantilaisia sarjoja ja ikivihreitä niittyjä, mutta sydämeni kaipaa Englannin maaseudulle. Varsinaisesta maaseudusta ei kai voi puhua, onhan Etelä-Englannin helmessä yli 600 000 asukasta. Wiltshiren pääkaupunki on Salisbury. Se on niin englantilainen miljöö kuin olla ja saattaa – hyvin historiallinen ja kaunis. Haaveenani on vain kävellä ennen festivaalia upeissa maisemissa ja imeä maisemaa sisääni.

End of the Road -festivaaleilla esiintyy indie- ja americana-tyylistä musiikkia. Upeiden artistien lisäksi ohjelmassa on muutakin kulttuuria, kuten elokuvia, komediaa ja kirjallisuutta, mikä kuulostaa ihanalta yhdistelmältä erilaisia alalajeja. Festivaali on kohtuullisen kokoinen 11 000 vierailijalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *